Az alábbi írásomban azokat a párkapcsolati buktatókat szeretném röviden bemutatni, amelyek könnyen szakításhoz, akár váláshoz is vezethetnek, pedig lenne rá lehetőség, hogy elkerüljük.

  1. Gyermekkorunk kisebb-nagyobb traumái, a szülők és a nagyszülőkhöz fűződő kapcsolati minták

A csecsemőkorban elsődlegesen az anyához fűződő viszonyunk által tapasztaljuk meg, és alakul ki bennünk az „Ősbizalom”, azaz hogy ez a világ megbízható, szerethető vagyok és nincs mitől tartanunk. Ha azonban az anya, nem kellő odaadással válaszol a csecsemő jelzéseire, netalán teljesen hiányzik az intimitás, akkor ezek a tapasztalok mélyen beépülve a tudatalattinkba, párkapcsolatainkra is jelentős kihatással lesznek. Párkapcsolatainkban újra éljük ezeket az elfojtott fájdalmas érzéseket, pedig a párunk erről nem sokat tehet. Ha érthetetlenül túlzóan reagálunk bizonyos szituációkra, akkor elképzelhető, hogy gyerekkorunkban nem kaptuk meg a számunkra kellő odafigyelést, szeretet. (Például ezért kiabálunk rögtön, ha párunk nem figyel ránk azonnal amikor beszélünk hozzá.) Figyeljük meg magunkat bizonyos szituációkban, amire érzékenyen reagálunk és gondoljuk végig , hogy honnan jöhet ez az érzés, mire emlékeztet a múltból. Ebben segítségünkre lehet szakember. A legújabb kutatások szerint az érzelmi intelligenciánk fejlődése az apához köthető. Nagyon fontos, hogy az apa játsszon a gyerekkel napközben, este nyugtassa el. Egy nő önbizalmának legfőbb forrása az apai dicséret, az apai szeretet. 

2. Legyen jó az elég jó! Elköteleződés és felelősség!

A fogyasztói társadalomban a legnehezebb feladat az elköteleződés. Óriási a választék a különböző fogyasztási cikkek, autók telefonok stb. terén. Mire megvásároljuk, már ott is az újabb típus, verzió és ettől frusztráltak és bizonytalanok leszünk, hogy jól döntöttünk-e? Sajnos párkapcsolatainkra is ez jellemző. Ott van bennünk a kétely: jól választottunk-e? Lehet, hogy mással jobban tudnék együtt élni? Fontos, hogy a párunkban azokat a tulajdonságokat keressük és lássuk meg, amelyek számunkra megfelelők, amelyektől a kapcsolat jól működik és ne keressünk tovább. Törekedjünk a párkapcsolatok két alappillérének: a teljes elköteleződés és a mély intimitás megteremtésére.

3. A nagy Ő nem létezik?

De létezhet olyan ember, akiből lehet nagy Ő. Nagyon nehéz megtalálni az azonos érettségű társat, még nehezebb kivárni és segíteni a másik fejlődését. Nem tudja kielégíteni minden gyerekkorból hozott igényünket. A másik leértékelése és a hibák keresése helyett inkább örüljünk azoknak a tulajdonságainak, amelyektől elégedettebbek és harmonikusabbak leszünk az életünkkel.

4. A szeretet-nyelvek zavara

Gary Cathman: Egymásra hangolva című könyvében ír az öt szeretet-nyelvről. Ezek a testi érintés, a szívességek, az ajándék, a minőségi idő és az elismerő szavak. Fontos, hogy ismerjük egymás szeretet nyelvét, mert a másik viselkedésének megértése, elfogadása közelebb visz a harmonikus kapcsolathoz. Hiába várom, hogy virággal érkezzen haza a párom, ha az ő szeretet nyelve a szívességek, ezért inkább a bevásárlásban segít. A szeretetnyelvek.hu oldalon találhatóak a tesztek, amelynek segítségével megtudhatjuk, hogy melyik is a mi szeretet nyelvünk. Érdemes a párunkkal együtt kitölteni.

5. Minőségi idő hiánya

Rohanó világban élünk, de minden héten kell találni olyan órát, napot, (vagy legalább kéthetente), amikor egymásra figyelünk. Csak ketten vagyunk, közös élményeket szerzünk, kirándulással, sporttal, beszélgetéssel. Nagyon megerősíti a kapcsolatokat!

Nagy próbatétel a mai kor emberének leélni együtt évtizedeket valakivel: sokat kell tenni, dolgozni kell a kapcsolatért. A hullámvölgyek elkerülhetetlenek, de mindig erősnek kell lenni valamelyik félnek, hogy kihúzza a másikat belőle. Ahogy Müller Péter mondja: ”Nincs nagyobb erő, mint együtt megöregedni”! Az érett párkapcsolat érzelmileg stabil időskort biztosít, ha eljutunk odáig. Ennek gyümölcsét a gyerekeink és az unokáink is élvezik, nem csak mi.

Szívből ajánlom L. Stipkovits Erika: Közelebb egymáshoz: 11 tévhit a párkapcsolatainkról című könyvét melyben részletesen olvashatunk a témáról.

Párkapcsolati kihívásokkal, gondokkal küzdesz? Jelentkezz hozzám Segítő Beszélgetésre +36-20-588-7270 telefonszámon személyes, vagy akár videós beszélgetésre.