Mi a segítő beszélgetés?

Nem egy baráti beszélgetés! Egy olyan módszer, technika,  amelynek az alkalmazása során tisztázó kérdésekkel szétválasztjuk az összekuszálódott érzelmi szálakat, a szavak mögött rejlő érzések visszatükrözésével, újra fogalmazásával pedig segítünk, hogy a kliens eltávolodjon a problémájától egy új, egy magasabb távlatból nézzen rá. Mert minden helyzet magában hordja a megoldását, csak mi nem vagyunk abban a helyzetben, hogy lássunk!

A mentálhigiénés szakember feladata a rávezetés, helyzetbe hozás,azaz a kliens saját maga mondja ki lelki elakadásának okait, vegye észre tovább lépésének lehetőségeit, önmaga jöjjön rá a megoldásra!

Mi az a Mentalhigiéné?

 

Szó szerint: a lélek (latin) + egészségvédelem (görög), azaz a lelki egyensúly megtartása, a kibillent egyensúly visszaállítása. A gyakorlatban a lelki egészség megőrzését, segítő és támogató tevékenység, azaz a lélek tisztítása.

A lelki folyamatok megértése, rendezése, az érzelmi blokkok feloldása, az eltemetett negatív élmények felszínre hozása, kezelése a Segítő beszélgetések során.

Hogyan zajlik a segítő beszélgetés?

Független szakemberként előnyt jelent, a barátokkal, rokonokkal szemben, hogy előítéletek nélkül, teljes elfogadással hallgatlak meg. Nincs moralizálás, nincs jó és rossz, ezért nem kell szégyenkezned vagy bármit eltitkolnod. Bátran vállalhatod valódi érzéseidet, gondolataidat, megoszthatod félelmeidet.

Nem kell attól tartanod, hogy rossz szemmel néznek Rád, mert valamit másképp gondolsz vagy érzel, mint ahogyan azt elvárják Tőled. Nincsenek következmények.

Nem bagatellizálom el a problémádat, és nem nézlek „hülyének” nem kezelek gyerekként. Értő figyelemmel hallgatlak, kíváncsi vagyok RÁD. Munkakapcsolatunkat együttérzés, megértés, elfogadás és teljes körű titoktartás jellemzi.

A beszélgetések időtartama 60 perc, amelynek betartása fontos, mert ez adja a beszélgetés keretét.

A beszélgetések ismétlődhetnek hetente, kéthetente, vagy akár havonta.

A probléma jellegétől függően minimum 3 alkalom ajánlott, de a lelki egyensúly fenntartása érdekében folyamatossá válhatnak a találkozások, hiszen ahogyan testedzéssel a testünket tartjuk karban, ugyan ez történik  a lelkünkkel a  Segítő beszélgetések során.

Miért van szükség a Segítő beszélgetésre?

 

A mindennapok folyamán gyakran kerülünk olyan élethelyzetbe, ahol méltatlanul bántak velünk, tehetetlennek érezzük magunkat.

Megbántanak minket és mi is megbántunk másokat. Nem találjuk a megoldást,  egyedül vagyunk a problémánkkal, senki nem ért meg bennünket Kezelésükre nem használhatjuk az ősi stressz törvényt sem: üss vagy fuss!. Ezért beszorulunk, és a stressz hatása alá kerülünk.

Elkerülhetetlenek életünkben a válságok, a krízisek, a különböző veszteségek is.  A kialakult harag, a gyűlölet, a bánat, a szomorúság sejtjeikben lerakódik, lelki egyensúlyunk felborul és előbb utóbb testi megbetegedés formájában jelentkezik.

Hogy ezt megelőzzük a lerakódásokat el kell távolítani. Ennek legegyszerűbb módja elmondani, megosztani!

Mentálisan is tisztálkodni!

Mára már megfordíthatjuk a régi közmondást, mely így hangzott: ép testben ép lélek, ma úgy hangzik, hogy ép lélekkel lesz ép a test!

Vagyis ahogy a testünket karban tartjuk a különféle edzési formákkal ugyanúgy a léleknek is szüksége van állandó „karbantartásra” és tisztításra, amelynek kiváló eszköze a Segítő beszélgetés.